ویژگی لنز های تماسی
تکاملی مواد لنزها بر پایه برآوردن نیاز بیماران به افزایش راحتی و دید،در ضمن افزایش سازش پذیری حیاتی و کاهش اثر فیزیولوژی قرنیه استواراست .در حال حاضر لنزهای تماسی طبی و رنگی استفاده گسترده ای در جهان یافته اند که در این عرصه جهانی ،لنزهای تماسی تعویض مکرر و سیلیکول هیدروژل تحول و انقلاب رو به رشد و روزافزونی را فراهم نموده اند . حفظ و تامین عملکرد فیزیولوژیک نرمال چشم توسط لنزهای تماسی جدید باعث شده است که بسیاری از افرادی که ازعینک یا عمل جراحی لیزری رفرکتیو جهت تصحیح دید خود استفاده می نمودند و یا استفاده از لنز را قبلا ترک کرده بودند،مجددا کاندید استفاده از لنز تماسی شوند جامعه علمی که قصد تجویز لنزهای تماسی نرم برای عموم مردم را دارد ،باید نکات بسیاری را در هنگام تجویز لنزها مد نظر داشته باشد و این امر جز با شناخت هر چه بیشتر دنیای لنزهای تماسی و چشم ممکن نیست.
از نظر مصرف کنندگان،لنز خوب،لنزی است که علاوه بر این که دید مناسبی را فراهم میکند،با آن احساس راحتی داشته باشند وگذاشتن و برداشتن آنها آسان باشد.
مواد لنزهای تماسی حقیقتا مثال خوبی برای بیومواد ها هستند و به عنوان یک وسیله پزشکی در بیشتر کشورها طبقه بندی می شوند.
لنزهای تماسی که از جنس پلیمر اند ،بسته به طول زنجیره آنها و نوع اتم هایی که این زنجیره را می سازند و آرایش هندسی آن ها و پایداری پیوندها،همه این موارد ترکیباتی را می سازند که به ما یک پلیمر بی همتا با خواص متمایز،چیزی که به نوبه ی خود،استفاده منحصر به فرد دارد و عملکرد آن را مشخص می کند.
برای ساخت بیومتریال هایی که قرار است برای لنزهای تماسی استفاده شود،نباید فقط به این که سمی نباشند و یا ایجاد آسیب نمی کنند اکتفا کرد.آنها باید خصوصیات دیگری نیز داشته باشند،این که باید بهینه باشد و برای چشم مشکلی ایجاد نشود.
آسایش و راحتی لنز در چشم، از مهمترین ویژگیهای یک لنز خوب است. سطوح لنز باید خیس باشد (نمناکی یا خیسی؛ wetness؛ به وسیله زاویه نمناکی با ریختن یک قطره آب روی ماده محاسبه میشود) زاویه هرچه بزرگتر باشد ماده آب دوستتر خواهد بود مواد آبگریز زاویه نمناکی کوچکتری دارد که اغلب لنزهای مصرفی را از این نوع میسازد. علاوه بر این لنز باید قابلیت جذب آب را داشته باشد چون اگر لنز دهیدراته گردد باعث شکننده شدن؛ چروک خوردن و سفت شدن قرنیه میگرد.
قرنیه یکی از اجزای بدن است که بدون رگ است بنابراین بافت مذکور، متابولیسم و نیازهای خود را از محیط درونی و بیرون چشم با واکنشهایی بر طرف میکند.
لنز تماسی باید توانایی عبور اکسیژن و مونوکسید کربن را داشته باشد همچنین باید قادر باشد گاز دیاکسید کربن را دفع نماید اگر عبور گازها کافی نباشد عارضه تورم قرنیه (corneal swelling) را مشاهده خواهیم کرد.
همچنین سطوح لنزها باید در برابر دفع پروتئینهای اشکی مقاوم باشد پروتئینها مواد آلی که در اشک چشم وجود دارد به لنزهای تماسی اتصال مییابد و باعث کدر شدن لنز میشود. لیپیدها هم جزئی از اشک است که به سطح لنزها میچسبد.
دفع پروتئین باعث کاهش بینایی و تحریک چشم میگردد درنهایت اینکه باید دارای مروفولوژی عالی باشد.