شناسایی علت اصلی سوزش چشم اهمیت زیادی دارد. کسانی که دچار سوزش چشم هستند، باید در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنند. پزشک معالج با سوال در مورد علائم و همینطور سوابق پزشکی بیمار، سوزش چشم را تشخیص میدهد. پزشک معمولا سوالاتی در مورد زمان بروز علائم، عواملی که موجب بدتر یا بهتر شدن علائم میشود. پزشک همچنین در مورد سابقه بیماریهای چشمی از بیمار سوال میکند.
پزشک معالج همچنین داروهایی که فرد مصرف میکند را به دقت بررسی خواهد کرد. برخی داروها مانند ضد احتقان ها (Decongestant) ممکن است که موجب سوزش چشم شوند. پزشک همچنین به پرسوجو در مورد سوابق پزشکی، پزشک معالج معاینه جسمی را نیز انجام میدهد. پزشک علائمی مانند ناهنجاریهای چشمی، خشکی و آسیب به چشم را بررسی میکند. پزشک ممکن است که از تجهیزات چشم پزشکی یا از قطرههای مخصوص برای بررسی دقیق و واضح چشم و مجرای اشک و رطوبت چشم استفاده کند.
از دیگر مواردی که ممکن است باعث قرمزی و سوزش چشم شود استفاده فرد از لنز های تماسی طبی و رنگی و محلول های چشمی غیر استاندارد است
چشم های خیلی حساس با استفاده از لنز دچار خارش قرمزی و اشک ریزی میشوند
لنزهای نامناسب با اندازه بزرگتر و کوچکتر از مردمک چشم باعث مسدود شدن جریان طبیعی اشک در چشم و زیر لنز میشوند و اکسیژن کمتری به قرنیه چشم میرسد(دقیقترین تعیین سایز چشم توسط اپتومتریست با انجام کراتومتری میباشد)
لنزهای سایز بزرگتر هم باهر پلک زدن جابجا میشوند و احساس جسم خارجه در چشم ایجاد میکنند و باعث قرمزی میشوند
ورود جسم خارجه و لوازم آرایشی سبب التهاب و قرمزی چشم میشود
در موارد حاد قرمزی چشم که احساس کردید با با شستشو و عدم استفاده از محلول ها و لنز مشکل شما برطرف نشده است حتما سریعتر به چشم پزشک مراجعه کنید
این درمانها اغلب برای کاستن از خشکی چشم تجویز میشوند. سایر مداخلات پزشکی که ممکن است برای سوزش چشم توصیه شود، عبارتند از:
- تمیز کردن حاشیههای پلک چشم در نزدیکی پایهی مژهها: فرد با تمیز کردن چشم به وسیله پاککنندههای ملایم و همچنین آب ولرم، میتواند به آرامی تا حد زیادی خشکی چشم را برطرف کند.
- استفاده از قطرههای روانکننده چشمی: پزشک ممکن است که برای چشمان بسیار خشک، قطرههای روانکننده چشمی یا اشک مصنوعی را تجویز کند تا علاوه بر برطرف کردن قرمزی چشم، عملکرد چشم نیز بهبود پیدا کند.
- استفاده از کمپرس آب گرم روی چشمها: یک حوله تمیز و نرم را در آب گرم خیسانده و روی چشمهای خود قرار دهید.
- استفاده از قطره چشم یا قرص آنتیهیستامین برای کاهش اثرات واکنشهای آلرژیک در چشم: این محصولات را میتوانید به صورت آنلاین هم تهیه کنید.
- مصرف مکملهایی مانند روغن ماهی و فلکسید اویل (روغن بذر کتان): این موارد میتوانند به کاهش اثرات خشکی چشم کمک کنند. مواردی که ذکر شد، خصوصا برای افراد مبتلا به روزاسه چشم مفید هستند.
- نوشیدن مقادیر بالای آب در طول روز میتواند به مرطوب نگه داشتن چشم و کاهش خشکی آن کمک کند.
- استراحت منظم در زمان استفاده از کامپیوتر میتواند موجب کاهش خشکی و سوزش چشم شود.
- پوشیدن عینک آفتابی برای محافظت از چشم در مقابل اشعه فرابنفش و تحریک بیشتر.
در موارد نادر که فرد دچار خشکی بالای چشم باشد، پزشک ممکن است که عمل جراحی را به بیمار توصیه کند. در برخی موارد عمل جراحی پزشک ممکن است که اقدام به بستن مجرای اشک کند تا از تخلیه اشک جلوگیری شده و چشم مرطوب نگه داشته شود.
در پایان باید بگوییم در حالی که سوزش چشم میتواند دردناک باشد، اما از طریق برطرف کردن اصلی و کاهش خشکی چشم، قابلیت درمان آن بالا است. چنانچه فردی دارای علائمی مانند کاهش بینایی باشد، باید فورا به پزشک مراجعه کند.